Medborgarskolans koncept ”Passionären” handlar om att träffa nya människor, förgylla vardagen, ge inspiration till seniorerna som deltar och gemenskap. Konceptet Passionär utgår från orden ”pensionär” och ”passion” eftersom det handlar om att utifrån sina intressen få mer passion i livet. Det är bra stämning när ÖLBF hälsar på en av grupperna som jammar ihop på Fredsgatan i Örebro och cirkelledaren Bengt Knutsson hälsar deltagarna välkomna.

– Jag tror att det är väldigt bra för hälsan eller för välbefinnandet. Speciellt när man blir lite äldre så måste man hålla igång hjärna och kroppen. Man måste hålla igång det fysiska. Och man mår väldigt bra av att anstränga hjärnan lite grann också, säger deltagaren Bengt Knutsson.

Maria Rubia Johansson, som är med i studiecirkeln med sin man Roy Johansson, beskriver hur viktig musiken är för henne.

– Ja det känns som att det är viktigt med musiken i hälsan. För att vi som är gamla, vi måste ju göra någonting som är roligt och jag tycker att musiken hjälper oss att känna oss unga fortfarande och i god hälsa, säger deltagaren Maria Rubia Johansson.

Deltagaren Lisbeth Eriksson berättar att hon älskar att lära sig nya låtar och att bli inspirerad av andra i studiecirkeln.

– Om inte jag har fått utöva kultur på något sätt så skulle jag tro att jag kanske var en liten grå dammtuss. Som inte fick utlopp för ja, hela en själv med känslor på alla plan, säger deltagaren Lisbeth Eriksson.