Nyhetsbrev

AMATÖRTEATER i Örebro län JUST NU!

Nyhetsbrev för dig som gillar teater och scenkonst

Nyhetsbrev för sommaren 2018Glad sommar

 

Flytt och ny mejladress! 

Den 12 juni går flyttlasset! Jag byter kontor från Kulturhuset på Järnvägsgatan till Föreningarnas hus på Slottsgatan 13 A i Örebro. Jag byter även mejladress till tina.ruth@olbf.nu, den gamla mejladressen upphör att gälla 3o juni.

Foto: Tina Ruth önskar er en trevlig sommar!

 

 

 

 

 

Den 25 maj 2018 träder den nya dataskyddsförordningen GDPR i kraft. 

GDPR 

Du är idag prenumerant på nyhetsbrevet  gällande amatörteater i Örebro län. Som  länets amatörteaterkonsulent vill jag även fortsättningsvis kunna skicka information till dig.

Vi sparar och behandlar följande personuppgifter om dig i vårt kontaktregister: Namn och e-postadress. Vi använder inte uppgifterna för något annat ändamål än detta och alla uppgifter sparas säkert och aldrig längre än nödvändigt. Du äger alltid rätten att bli borttagen ur registret genom att kontakta oss. Vi lämnar naturligtvis heller aldrig ut dina uppgifter till tredje part. Dina uppgifter kommer att lagras inom den Europeiska Unionen.

Så länge du vill ha våra nyhetsbrev sparar vi dina uppgifter. Om du vill bli borttagen från listan över prenumeranter svara bara på mejlet så tar vi bort dina uppgifter omgående. Vi hoppas på att du även i framtiden är nyfiken på Amatörteatern i Örebro län!

 

Vikarie sökes för tjänsten som länets amatörteaterkonsulent 80% 

 Amatörteaterkonsulenten arbetar i nära samarbete med folkbildningen och 19060184_1431647943537968_7587255582705388918_namatörteatersamverkan i Örebro län med att stötta länets omkring trettio amatörteaterföreningar med kortare utbildningsinsatser, workshops, handledning och andra former av verksamhetsutveckling. Särskilt fokus finns på barn och unga samt personer som tidigare inte haft möjlighet att utöva amatörteater.  I tjänsten ingår att genom informationsinsatser och opinionsbildningen lyfta kulturens betydelse för individ och samhälle, bland annat genom utgivning av ett nyhetsbrev. Just nu är målet att synliggöra amatörteatern ännu mer via sociala medier. Amatörteaterkonsulenten ingår även i Region Örebro läns nätverk för kulturkonsulenter där arbetet utgår från länets Kulturplan. Amatörteaterkonsulenten har ett budgetansvar.

Vi söker dig med erfarenheter från föreningslivet, amatörteatern och med kommunikativ förmåga. Digital kommunikationskompetens är meriterande. Amatörteaterkonsulenten är anställd av Örebro läns bildningsförbund. Bildningsförbundet är en arena för den samlade folkbildningen, studieförbund och folkhögskolor, i länet. Vid Örebro läns bildningsförbund arbetar även en folkhälsostrateg och en länsbildningskonsulent, tillsammans med amatörteaterkonsulenten bildar de ett team som arbetar för den samlade folkbildningen i länet.

Arbetet innebär många kontakter med föreningar, eldsjälar, Region Örebro län, politiker, media och andra aktörer. Arbetet är målstyrt vilket innebär att arbetstid kan vara förlagd på kvällar och helger. Individuell lönesättning. Krav på kört och tillgång till egen bil.

Vi söker dig med erfarenheter från föreningslivet, amatörteatern och med kommunikativ förmåga. Digital kommunikationskompetens är meriterande. Tjänsten innebär mycket självständigt arbete och ställer därför krav på stark driftkraft, initiativförmåga och struktur. Urval kommer ske löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag har löpt ut.

Frågor besvaras av Tina Ruth, amatörteaterkonsulent, tina.ruth@olbf.nu.

Ansökan skickas till olbf@info.nu  Tillträde september 2018.  6 månader med möjlighet till förlängning.

 

Trevlig sommar /Tina Ruth Amatörteaterkonsulent i Örebro län.

 

Rapport från ATR-festivalenLagarna Nya teatern ATR 2018

som gick av stapeln i Södertälje 9-12 maj

Mike Crawford, Felicia Prihrn och Elin Hansson representerade Örebro län på ATR-festivalen i Södertälje i maj 2018. De blev uttagna som en pjäs av 10 i hela Sverige att delta på festivalen. De framförde föreställningen ”Lagarna”av Christina Ouzounidis. Skickligt spelat!

Förutom kongress, teaterföreställningar och teatersamtal, fanns möjlighet att gå på fyra olika workshops i Röst och rörelse, Att skriva, Skådespeleri eller Stand up. Jätteroligt med teatersjälar från hela Sverige samlade under 4 dagar.

Vill din teatergrupp ansöka om att få spela på nästa ATR-festival? Se till att ni filmar er föreställning och skickar in ert bidrag till ATR i god tid inför nästa festival som går av stapeln år 2020.

 

Gilla Amatörteatersamverkan på Facebook, så kan du ta del av spännande information först av alla.

Gilla amatörteatersamverkan på Facebook

11111fb

 

Teater Vita Svanen söker en studiecirkelledare

Teatergruppen önskar att personen besitter kunskaper i körsång/musik/dans/koreografi

Teater Vita svanen håller till i NBV:s lokaler i A-huset i Örebro och träffas på torsdagar kl 17.00-19.00. Gruppen arbetar med en egen vänskapstolkning av ”En midsommarnattsdröm” och kommer att ha premiär under våren 2019. Gruppen består av vuxna teateramatörer med olika funktionsvariationer. Cirkelledararvode eller lön enligt överenskommelse. Intresserad? Kontakta Hans-Erik Karlsson 076-050 01 84 eller via mejl: heken51@gmail.com

 

 

Kurser:

Örebro

logga nya teatern

Sommarteaterskola på Nya teatern!

Inga förkunskaper krävs! Varje vecka avslutas med en föreställning.

 Sommarteaterskola Nya teatern

Måndag-fredag kl 10-15

v. 26 : 25-29 juni 13-15 år

v.27: 2-6 juli 7-9 år

V.28: 9-13 juli 10-12 år

Avgift 150 kr inkl Lunch och mellis

Anmälan: info@nyateatern.se eller 019-611 18 03

www.nyateatern.se

 

 

 

 

 

Södra Hyttan, Hällefors

 Arrangörskurs

Gå en kurs i sommar, få hjälp och stöd för att
utveckla just ditt projekt.

”OM INGEN ANNAN GÖR DET FÅR VI VÄL GÖRA DET
SJÄLVA”
VAD VILL DU GÖRA?
Ett Slacklinecamp? En konsert? Ett fredsläger? En föreställning? Ett LAN? Eller något annat? Gå en kurs i sommar, få hjälp och stöd för att  utveckla just ditt projekt.            Plats: Södra Hyttan, Bokloppis
Kurslängd: 2 veckor
Kursen pågår vecka 30 – 31, deltagarna kommer att vara lediga ett par vardagar för att kunna jobba och vara med och uppleva HyttDreva 3-5 augusti.

Kursupplägg: Vi varvar teori med praktik.
– Vad är ett projekt/arrangemang
– Skapa en gemenskap
– Inkludering, vem riktar vi oss till och varför då
– Inspireras av andras projekt
– Hur gör jag en ansökan
– Värdskap
– Säkerhet
– Utformning av en spelplats på HyttDreva
– Vara med och genomföra/producera akter på öppenscen under HyttDreva
Arrangör: SHOIF, Södra HyttOmrådets IdéFörening
Kontakt: Alexander Baker, 073 04 13 075
alexander-baker@hotmail.com

 

Norra länsdelen

Utskrift

 Projekt Bergslagspelen som pågått 2014-2017 i Norra länsdelen är nu avslutat.

Läs mer om Bergslagsspelen

 

På scener i länet innan semestern:

Lekeberg

På Sparbanksbörsen i Fjugesta

Sista aktiviteten på Sparbanksbörsen innan sommaruppehållet:

EXKLUSIV FILMVISNING 29 MAJ 

Exklusiv filmvisning den 29 maj

Välkommen till ett nyinsatt program på Sparbanksbörsen tisdagen den 29 maj. Då ordnas en förhandsvisning av historikern Dick Harrisons nya dokumentär om de senaste 200 åren i Sveriges historia.  Einar Lyth, ordförande i Bernadottesamfundet, introducerar och kommenterar filmen som tar cirka en timme.  Start kl 19, fri entré och öppen bar.  Mer information på vår hemsida eller via telefon 0768-229 300

www.lekebergsrevyn.se

 

Örebro

Konsten att släppa taget

Lilla Kvartersteatern
Sturegatan 22 i ÖrebroKvartersteatern

onsdag 6 juni, torsdag 7 juni och fredag 8 juni kl. 19.00

På scen Eva Ahremalm – vid pianot Åse Christensen

Ibland undrar man vart den där lekfulla, nyfikna människan
tog vägen? Den som levde i ens kropp och vågade så mycket.
Och hur fasiken kom den här präktiga typen dit? Vi bjuder på
en själslig och musikaliskt lustfylld resa, toppad med tappade
tag – djupaste allvar – och en stor nypa salt.

Pris: 220 kr – inkl en mustig vegetarisk soppa… och något sött därtill.
Bokning: info@evaahremalm.se tel: 0731-831016.

Kvartersteaterns hemsida

 

 

 

 

 

Sommarteater i länet:

 

 

LekebergAffisch_NY_lågupplöst_ A3

Familjeteater på Hallagården:

Flickan i fönstret

29 juni-8 juli

Den 29 juni är det premiär på Flickan i fönstret, uppföljaren till förra sommarens publiksuccé Katitzi.

Precis som förra året är det Amatörteatersamverkan Örebro län som står för produktionen i vilken det medverkar skådespelare och andra från många olika teaterföreningar i länet.

För manus och regi svarar Elin Eriksson och handlingen är i korthet följande:

I centrum står flickan Embla som känner sig osynlig för sin familj. Plötsligt blir osynligheten verklighet när hon förflyttas tillbaka till 50-talet. Där möter hon arbetare på en fabrik, skaffar vänner och ovänner och ser både likheter och olikheter med sin egen tid. Hur ska Embla göra för att ta sig tillbaka till sin egen tid och bli synlig igen?

Karaktärer i ”nutid” är förutom Embla, hennes mamma, en karriärkvinna som styrs av logik och inte pratar så mycket om sina känslor. Men där finns också plastpappan, nallebjörntypen som oroar sig för att Embla inte ska acceptera honom.

Bilden:  Sommarteater på Hallagården 2018, årets regissor Elin Eriksson                Fotograf: Gunnar ÖquistElin pressträff

På skofabriken i 50-talsvärlden dit Embla kommer genom det mystiska fönstret, möter vi den mänsklige fabrikören och hans tillgjorda fru samt deras två bortskämda döttrar. Här jobbar både vuxna och barn. Embla blir speciellt god vän med Inga som kommer från en fattig familj och drömmer om en annan framtid. I ”gränslandet” mellan nutid och dåtid finns två arkitekter som ska bygga om den gamla skofabriken till något nytt och ändamålsenligt.

Hela historien och upplösningen lämnar förhoppningsvis en positiv eftertanke samtidigt som det är en underhållande berättelse som kan ses av alla åldrar.  ”Familjeteater” är ett nyckelord i sammanhanget. 

För mer information och biljetter: www.amatorteatersamverkan.se

 

Karlskoga

Teaterföreningen Lyset presenterar:

Loranga, Masarin och Dartanjang

av Barbro Lindgren

Spelas på Alfred Nobels Björkborn, Karlskoga  16 juni – 8 juli 2018

Loranga_head_05-0x0
Sommarens bästa julklapp tycker Dartanjang
Ett barn tom 15 år går gratis tillsammans med betalande vuxen!!! Gratisbiljett hämtas endast ut på Turistbyrån, Karlskoga

Biljetter
Turistbyrån Karlskoga, Kungsvägen 34, 0586-216100
www.ticketmaster.se
eller på plats en timme innan föreställning

Pris
180kr, tom 20 år 90kr, förköpsavgift tillkommer
Rek ålder från 4 år

På scenen
Figge Norling, Sylwia Rakowska, Peter Krantz, Stefan Chrunak, Åke Norén
Veronika Hjalmarsson, Michel Spennare, Kalle Karlsson, Nawrs Kashout mfl

www.lyset.se

 

 

Örebro

Teatervalvet presenterar:

Robin Hood

Lördag 30 juni, kl  15.00 och 18.00  

Söndag 1 juli kl 15.00
Teaterladan i Wadköping, Örebro

robin-hood-list

Något står inte rätt till i Sherwoodskogen. Det ryktas att Robin Hood har blivit tillfångatagen av den elake Prins John. Marion försöker samla ett gäng som ska befria honom och störta prinsen, men hur ska det gå?

Regi: Tina Ruth med ensemble

Manus: Johanna Oranen och Anna Grundström

Kostym och scenografi: Johanna Oranen

Musik: Anna Grundström och Philip Goldstrand

Medverkande: Anna Grundström, Johanna Oranen, Fredrik Carlsson, Erik Särner och Philip Goldstrand.

Föreställningen är 45 minuter lång.

Pris: 150 kr vuxen/75 kr barn. Rek. från 5 år.

Biljetter bokas här på Teatervalvets hemsida.

 

 

 

Lindesberg,  Löa

Hyttans Hemligheter

6 juli – 5 augusti.

En lekfull teatervandring för barnfamiljer i en levande, historisk och lite kuslig miljö! Föreställningar (ca. 60 min) var 20:e minut mellan kl 11 och 15. Alla dagar utom måndagar. VÄLKOMNA!

Maria Löa

Ett lekfullt teateräventyr för barnfamiljer i den gamla välbevarade järnhyttan där olika underliga och udda figurer fortfarande lever och bor, trots att det är mer än 110 år sedan hyttan stängdes ner.

Du vandrar omkring bland masugn, rostugn, kolarkoja, broar, smedja och vattenhjul omgiven av strömmande vatten i en vacker Bergslagsidyll. Där möter du bland annat hyttspöket Anna, luffaren Fargo, smeden Sylvester och den skojiga figuren Mira-Maja som berättar om hyttans hemligheter på ett levande sätt så att du själv blir indragen i det spännande, mystiska äventyret. Ho, ho, hooo…..

Kafé finns med fika, varm korv m.m. i direkt anslutning till skådespelet!

Önskar du veta mer om Löa Hytta?
Boka en guidning i sommar, efter dagens sista förestälning!

Läs mer om Hyttans hemligheter

ToppNyOkt17x

 

 

Karlskoga

Teater Nolby

Markurells i Wadköping

av Hjalmar BergmanMarkurells i Wadköping

Spelas 14 juli- 11 augusti

Välkomna att fira med oss denna sommardag år 1913 där krögaren Hilding Markurell planerar att celebrera triumfen av den älskade sonens, gossen Johans mogenhetsexamen.

För elfte sommaren i rad bjuder Teater Nolby återigen upp till en färgstark föreställning med en ensemble i fantastiska kostymeroch en spännande dekor. Som tidigare år erbjuds smakrikt matig picknick-korg eller tvårätters meny.

Boka biljetter här »

För grupper som kommer med buss finns busshållplats med plats för upp till tre bussar i direkt anslutning ovanför spelplats. En handikappanpassad trappa med stabila räcken leder ner till café, biljettkassa och spelplats. Tillgängligheten för er besökare står högst på vår agenda.

Föreställningstiderna är följande:

Lör 14 juli 19.00.

Sön 15 juli 17.00

Ons 25 juli 19.00

Ons 1 aug 19.00

Ons 8 aug 19.00

Tor 19 juli 19.00

Tor 26 juli 19.00

Tor 2 aug 19.00

Tor 9 aug 19.00

Fre 20 juli 19.00 Förmånskort (13/7)

Fre 27 juli 19.00 Förmånskort (20/7)

Fre 3 aug 19.00

Fre 10 aug 19.00

Lör 21 juli 17.00

Lör 28 juli 17.00 Textad

Lör 4 aug 17.00    

Lör 11 aug 17.00

Sön 22 juli 17.00 

Sön 29 juli 17.00 Syntolk

Sön 5 aug 17.00 Textad

För ytterligare information och bokning kontakta Teater Nolby på olle@teaternolby.se eller på telefon 070 558 8665.

Teater Nolby hälsar er välkomna och ser fram emot er bokning till sommarens föreställningar.

www.teaternolby.se

 

Teater Hallsberg

Fullt frisk!

av Niclas AngerbornTeater Hallsberg

Denna fartfyllda skrattfars i två akter handlar om Olle, som hittat ett perfekt sätt att försörja sig! Nämligen genom bidragsfusk!? Dock hotas hans ekonomiska oberoende av en besökare från förr, en förvirrad moster, statliga inspektioner, en resa till Thailand, en oväntad polis, en taxichaffis från Norrland samt två säckar med misstänkt innehåll. Allt detta resulterar i en snurrande aktuell förväxlingsfars med hög skrattfaktor.

Spelas på hembygdsgården i  Hallsberg de tre sista veckorna i juli:

Fredag 13 juli klockan 19.00 Premiär
Lördag 14 juli klockan 18.00
Söndag 15 juli klockan 15.00
Onsdag – fredag 18-20 juli klockan 19.00
Lördag 21 juli klockan 18.00
Söndag 22 juli klockan 15.00
Onsdag – fredag 25-27 juli klockan 19.00
Lördag 28 juli klockan 18.00

Boka biljetter här!

Välkomna!

 

Magiska teatern Vretstorp

Trolleriföreställning

Lördag 1 september, kl 16:00
Magiska Teatern, Askersundsvägen 30, Vretstorp

Välkomna

 

UNG PENG

ungpeng_webbbanner_400x132px

Du vet väl om att du som är 13-25 år och bor i Örebro län kan söka pengar för att genomföra ett kulturarrangemang? Tipsa gärna dina vänner! Läs mer på
www.regionorebrolan.se/ungpeng

Här hittar du information om Ung peng

 

SE TEATER I LÄNET!

Aktuella föreställningar hittar du här:

Teaterevenemang Örebro län

www.amatorteatersamverkan.se