Mathias Färm är med i bandet Millencolin och för honom samt för bandet så har studieförbundens musikhus betytt jättemycket.

– Jag tycker att det är typ det viktigaste som vi har i Sverige när det gäller kultur och kreativitet. Jag tycker det är så extremt kortsiktigt tänk. Att skära ner på det här. För det kommer att leda till så många grejer som är dåliga tror jag. Så det får inte ske, säger Mathias Färm.

Att få prova sig fram i replokalerna, få tid i studion för att spela in sin musik och att få låna saker gratis har varit extremt viktigt menar gitarristen.

– Vi har varit mycket utomlands och spelat och där så har det varit så att folk har tyckt att det har varit helt sjukt när jag berättat för dem hur bra vi har haft det här i Sverige. I USA till exempel så är det ju helt andra regler. Vilket leder till att folk måste ha pengar för att kunna spela musik egentligen vilket är skittråkigt, säger Mathias Färm.

Möjligheten att kunna hålla på med sin musik hos studieförbunden har genererat så extremt mycket för så många människor menar Mathias Färm.

– Man har ju snackat mycket om den svenska musikexporten och allt det här. Även folk som jobbar med nöje inom Sverige så är det ju otroligt många som har kommit från där vi startade och sen gått vidare och nu kanske håller på med något ja inom musik men kanske inte spelar i band men du kanske är chef för ett stort företag som håller på med spelningar. Det är ju sjukt hur mycket det har kommit från det lilla som vi fick egentligen. Så det är ju enormt tycker jag, säger Mathias Färm.

#studieförbundensamlarsverige