Glädje, gemenskap och rock n’roll! Rockkören är en del av studieförbundens breda verksamhet i Örebro län. – Jag kan inte tänka mig en tillvaro utan kören, säger Lisa Dahlgren, 75, från Örebro.

“We will rock you” inleder körövningen och ett tjugotal leende körsångare står upp och stampar och klappar takten till den välkända Queen-klassikern.

Här är deltagarna mellan 65 och 85 år, och rockkören finns till tack vare Studieförbundet Vuxenskolan. Hit, till lokalen i centrala Örebro, kommer körgänget en gång i veckan för att umgås och sjunga tillsammans.

För många har kören blivit en viktig del av livet.

Monica Andersson är cirkelledare och leder rockkören.

– Det här är mycket mer än bara en kör. Det är som en familj. Det är en sådan glädje och gemenskap, och alla tar hand om varandra, säger hon.

Rockkören har funnits sedan 2014 och deras framträdanden är ofta uppskattade inslag på alltifrån äldreboenden till evenemang på stan i Örebro. 

– Vi kör främst rocklåtar från 1950- och 1960-talen. Många känner igen låtarna och det blir en härlig stämning. Här handlar det inte om att vi ska fila ihjäl oss på stämmor utan det viktiga är att sjunga och sprida glädje. Det är fantastiskt!

Monica Andersson leder även studiecirklar i bland annat linedance för daglediga och seniorer, och har aktiviteter på Afasihuset i Örebro.

– Det som är så fint med folkbildning är att jag får möjligheten att sprida det jag brinner för till andra människor! 

Cecilia Lönn Elgstrand är länsbildningskonsulent på Örebro läns bildningsförbund. Hon konstaterar att folkbildning är så brett, liksom studieförbundens utbud.

– Här ryms musiklivet, med körer, studiecirklar, replokaler och spelställen. Man kan lära sig ett hantverk, ta motorsågskort, ta skepparexamen eller lära sig svenska eller något annat språk. De som ställer upp som ledare i länets många idrottsföreningar och andra typer av ledare eller förtroendevalda i föreningslivet får också kunskap och stöd i detta genom studieförbundens cirklar och kurser, berättar hon.

Det finns även studiecirklar där man kan lära sig ett yrke, vilket är jättebra för de som står långt ifrån arbetsmarknaden, säger hon. Regeringens beslut att skära ner kraftigt i budgeten gällande statsbidraget till studieförbunden och folkhögskolorna kommer att få stora konsekvenser, menar Cecilia Lönn Elgstrand.

Cecilia Lönn Elgstrand konstaterar att det ofta är studieförbunden som ser till att det finns lokaler att mötas i, inte minst på mindre orter. Dels lokaler där det ordnas egna studiecirklar, kulturevenemang och mycket annat, och dels genom att upplåta lokaler och organisation till den som vill starta en egen cirkel. Många vet inte hur mycket studieförbunden gör.

– Tack vare folkbildningen finns det anställda i studieförbund som fångar upp människors engagemang oavsett om det gäller att lära sig ett hantverk eller om man brinner för en samhällsfråga där man vill förändra. Det kan handla om alltifrån nykterhet till miljöfrågor, ja, vad som helst.

Att se till att olika åsikter har rum för att både diskutera och höras är viktigt, menar hon.

– Det finns så mycket engagemang hos människor som riskerar att gå förlorat nu. Att stötta studieförbunden är att investera i demokratin.

Vad betyder rockkören för dig?

Lisa Dahlgren, 75, Örebro. Har varit med i kören i 11 år. 

“Att komma hit handlar ju lika mycket om det sociala som att få sjunga. Jag är här för att träffa andra, sjunga och må bra. Rent fysiskt är det också jättebra. När man sjunger rock sjunger man med hela kroppen! Rockkören handlar inte om prestation utan bara om glädje. Det skulle vara så tråkigt om vi inte fick fortsätta. Jag kan inte ens tänka mig en tillvaro utan kören. Den får bara inte försvinna.”

Barbro Nilsson, 79, Örebro. Har varit med i kören sedan starten 2014.

“Det betyder allt att få komma hit. Jag älskar att sjunga! Kroppen fylls av endorfiner och man får fart på rörelserna. Min favorit är “Let´s twist again”. “We will rock you” är alltid rolig att sjunga också.”

Studieförbundens verksamhet i Örebro län – fem viktiga punkter

Enligt Cecilia Lönn Elgstrand, länsbildningskonsulent på Örebro läns bildningsförbund.

  • Bredden. “Här finns något för alla.”
  • Bidrar till ökad folkhälsa och gemenskap.
  • Står för demokrati, folkbildning och kultur för alla.
  • Skapar möten mellan människor. “Man kanske träffas för att till exempel väva tillsammans, men man pratar ju också med varandra. Det är jätteviktigt att dessa mötesplatser finns.”
  • Kännetecknas av mångfald, och samverkar med en stor del av länets föreningar.