Teaterföreningen Lyset som är anslutna till ABF grundades 1986 och i sommar har deras föreställning ”Alice i underlandet” spelats under den stora berättareken på Björkborns Herrgård i Karlskoga. Lyset har ett nära samarbete med Karlskoga Kulturskola och i uppsättningarna möts personer i olika åldrar nybörjare och rutinerade teaterrävar. Gemenskapen i föreningen betyder allt för deltagarna de tvekar inte att berätta om varför teatern är viktig i deras liv.

Skådespelaren Izabelle Westberg började spela teater för elva år sen och säger att hon sedan dess har blivit tryggare i sig själv. Nea Karlsson håller med om att det är fantastiskt med teater:

– Positivt med teater är gemenskap, många av mina bästa vänner har jag hittat här, säger hon. Peter Kranz har spelat teater i snart femtio år och han regisserar samt skådespelar i teaterföreningen.

– Hela mitt liv i princip så har jag jobbat med amatörteatern och spelat själv också. Så jag har sett hur människor och även jag, fått förmånen att inom den här världen, att utvecklas, säger han.

Teater är roligt för både skådespelare och publik men teatersammanhanget kan också vara en fristad. Jennifer Ljusterås berättar hur teatersammanhanget gav henne styrka när hon blev utsatt för mobbning i skolan.

– Då var teatern en sådan här grej att då var jag inte mig själv, Jag kunde vara vem jag ville. Jag fick pröva på och jag fick gå ut ifrån mig själv och samtidigt då så kom man dit och så hade man kompisarna. För att vi hade roligt när vi gjorde våra teaterövningar och våra uppspel. Så teatern har hjälpt mig jättemycket, att liksom stärka mig själv, säger skådespelaren Jennifer Ljusterås.