Nytt från folkbildningen december 2019
17 december 2019
Nyhetsbrev från Örebro Läns Bildningsförbund – Folkbildningens gemensamma intresseorganisation
Cecilia är ny länsbildningskonsulent
Cecilia Lönn Elgstrand
Örebro läns bildningsförbund tackar Jennie Nises för hennes insatser för folkbildningen i länet under de cirka två år hon varit Länsbildningskonsulent. Nu flyttar Jennie ”hem” till Dalarna och avslutar därför sin tjänst.
Som ny länsbildningskonsulent anställs Cecilia Lönn Elgstrand som redan vikarierat på tjänsten sedan i somras då Jennie varit föräldraledig.
– Att få jobba med att stärka stödet för kultur, bildning, sociala möten, föreningsliv, folkhälsa och inte minst demokrati känns som ett oerthört viktigt arbete som jag tar mig an med stor lust. Jag har alltid brunnit för sådant som kan förändra samhället och människors liv och folkbildningen gör ju precis det, säger Cecilia Lönn Elgstrand.
Cecilia är 38 år, född och uppvuxen i Tibro i Västergötland men har bott i Örebro sedan 2006. Hon har tidigare jobbat som journalist och med kommunikation och opinionsbildning.
– Under uppväxten höll jag på med musik och mötte folkbildningen genom den. När jag sedan valde att läsa skrivande och sedan journalistik på Sörängen respektive Ljungskile folkhögskola kände jag mig genast hemma i folkhögskolevärlden. Nu efter att ha mött studieförbundens verksamhet på olika sätt under några år känns det otroligt kul att jag får möjlighet att fortsätta jobba för att stärka folkbildningen i länet, säger Cecilia.
Har du några tankar om folkbildningen i Örebro län, tveka inte att höra av dig till Cecilia.
Kontakt: tel: 0707-958886
Örebro läns bildningsförbund 100 år 2020!
Nästa år fyller bildningsförbundet 100 år och det kommer att uppmärksammas med firande. Planeringen har startat. Det vi vet är att fredagen den 6 mars kommer det bli tårta och ballonger för att fira själva födelsedagen. Boka in datumet i era kalendrar redan nu så du kan komma och fira med oss!
Mitt idrottsliv – ett teaterprojekt
Maria Grudemo El Hayek
Nu skapar Örebro läns bildningsförbund jämställdhetshistoria tillsammans Örebro läns idrottshistoriska sällskap och RF-SISU Örebro län (tidigare SISU och Örebro läns idrottsförbund).
Amatörteaterkonsulenten Tina Ruth är med och skapar en intressant teaterföreställning kring frågor om jämställdhet och idrott. Det är ett projekt där idrotten och kulturen möts i ett fantastiskt och unikt samarbete.
Det är kvinnors egna berättelser från 1940-talet och framåt som ska bli en utställning, en bok och nu också en teaterföreställning med premiär 18 april 2020.
Tanken är att låta idrott och kultur mötas och på så vis levandegöra idrottsutövarnas tankar, känslor och erfarenheter samt förmedla eventuella dilemman och budskap.
– Tillsammans kan vi skapa jämställdhetshistoria, säger Tina Ruth.
Regissör och konstnärlig ledare för projektet är Maria Grudemo El Hayek som är utbildad skådespelerska och teaterpedagog. Hon har även stor vana inom ensemble-arbete och att som scenkonstkreatör driva egna projekt.
Första repetiotionen är den 13 januari 2020 klockan 17.30 i Idrottens hus på Karlsgatan i Örebro. Alla som är intresserade av att att vara med är välkomna!
Frågor?
Tina Ruth ÖLBF 070-573 50 33, Hanna Palm 019-17 55 73
Nätverk för anställda i civilsamhället
Det har startat ett nätverk för alla som är anställda i civilsamhället inom Örebro kommuns gränser. Inom nätverket delas erfarenheter och kompetenser och den som saknar kollegor får här möjlighet till ett socialt sammanhang. Hör av dig om du är just en sådan som är anställd av tex en förening, eller sprid info till någon annan som är det. Kontakta om du vill vara med eller vill veta mer.
Så når de ut till fler
Lotta Dohn, Alf Wikström och Silke Frank
Under hösten har två olika studieförbund försökt nå ut på ett nytt sätt. Genom att sitta i kommunens lokaler träffar de människor som annars inte skulle kommit i kontakt med studieförbunden.
– Folk kommer fram och frågar mig: Vad är ABF? Berättar Lotta Dohn, som är verksamhetsutvecklare hos ABF.
Hon har suttit i Askersunds prisbelönta kulturhus Sjöängen varje tisdag under hösten. Det har varit ett sätt att komma närmare medborgarna.
– Här känner jag att jag får en annan kontakt. De som pratar med mig här skulle jag aldrig ha mött om jag suttit på kontoret i Askersund, säger hon.
På biblioteken i Hällefors och Kopparberg har Studiefrämjandets Alf Wikström och Silke Frank suttit några gånger under terminen.
– Vi har ju inget kontor här, men vill ändå vara tillgängliga i Hällefors och Ljusnarsberg, säger Alf Wikström, verksamhetsutvecklare för Studiefrämjandet.
– Vi har träffat många människor och bland annat startat keramikkurser i Hällefors utifrån våra möten här, berättar Silke Frank, verksamhetsutvecklare för Studiefrämjandet.
Lotta Dohn i Askersund tycker att det är ett bra sätt att möta nya målgrupper och hon hoppas också att fler studieförbund inspireras till att jobba ännu mer i olika offentliga lokaler.
Mötesplats
I Askersund uppskattas ABF:s närvaro även av personalen som jobbar i Sjöängen.
– De använder foajén som den mötesplats som Sjöängen är tänkt att vara. Det ska vara en verksamhet för alla, ett hus för alla, det ska vara låga trösklar, det ska finnas något på dagtid, på kvällstid och på helger och det ska kännas välkomnande och tillgängligt. Så det var jättebra att ABF kom med den här idén och jag hoppas att fler studieförbund och föreningar hakar på, säger Daniel Eriksson, som är scenkonstchef på Sjöängen.
Minska ensamheten med Hasse och Tage
Ensamhet skapar ohälsa och utanförskap. Det är något som studieförbund och folkhögskolor jobbar mot varje dag. Genom folkbildningen hittar många människor ett sammanhang, träffar vänner och finner gemenskap kring gemensamma intressen.
Ibland får studieförbunden dessutom möjlighet att göra något extra tack vare riktade statsbidrag. Under hösten sökte bland andra Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro län riktade statsbidrag från Socialstyrelsen för att arbeta med att minska ensamheten hos äldre. De lyckades få bidraget och under hösten har Emma Andersson från Studieförbundet Vuxenskolan turnerat runt om i hela länet med en föreläsning om Hasse och Tage.
– Det har varit otroligt populärt. I samband med föreläsningarna har vi också velat fånga upp personerna som kommit dit för att skapa träffar efteråt. Ledaren Emma Andersson har haft tematräffar där deltagare fått samtala om 50-60-talet. Det finns mycket att prata om och minnas tillsammans. Det har varit samtal om hur det var när TV:n kom, om musik man lyssnade på och mycket mer, berättar Maria Östby, verksamhetsutvecklare och projektledare vid Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län.
Socialstyrelsen har utlyst nya medel att söka och Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län har lämnat in en ansökan med önskan om att få arbeta vidare under 2020.
– Det har varit mycket uppskattat och det har berört mig mycket att se vad som sker när Emma kommer ut. Hur Hasse och Tages kulturskatt förenar och berör människor, säger Maria Östby.
Firar 20-åring
Folkhögskolan i Sverige må ha firat har firat 150 år. Men alla skolor är inte lika gamla. Nästa år firar ungdomliga Hällefors folkhögskola 20 år. Hällefors folkhögskola har bland annat teaterinriktning, inredningsarkitekt och design samt de viktiga allmänna kurserna och etableringskurser som vänder sig till nyanlända. Skolan är viktig för att höja utbildningsnivån och den ger möjlighet för människor som inte bor i Hällefors att komma dit och skapa viktiga möten med lokalbefolkningen, något som är viktigt för hela ortens utveckling.
Läsa tillsammans är bra för hälsan
Läsa tillsammans kan vara som en form av terapi
Att läsa tillsammans kan stärka människor som lever i utanförskap eller med psykisk ohälsa. Under hösten deltar Örebro läns bildningsförbund i ett samarbete med Kultur och ideell sektor hos Region Örebro län, samt Örebro universitet, kring en utbildning i Shared Reading som hålls i februari 2020.
Demokrati – vem bryr sig?
Lena Berggren, docent i historia, föreläste under demokratidagen.
Demokratin i Sverige firar 100 år, samtidigt som hoten mot demokratin ökar. Auktoritära rörelser har gjort många länder i världen mer odemokratiska. Inte heller i Sverige kan vi ta demokratin för given. Därför kraftsamlade den förenade folkbildningen under 2019 för att samtala mer om demokratifrågor. Som en del i det var Örebro läns bildningsförbund med och arrangerade Demokratidagen i Vivalla i oktober.
En av initiativtagarna bakom uppropet för att värna demokratin är Hédi Fried, psykolog, författare och överlevare från Auschwitz koncentrationsläger. Hon har sagt: ”Det är i dag vi måste agera om vi vill ha en demokrati i morgon.”
Att det är den förenade folkbildningen som slår ett slag för demokratin är ingen slump eftersom folkbildningen är jätteviktigt för demokratin. Studieförbund och folkhögskolor når ut till föreningslivet i hela landet. Utanför storstäderna spelar föreningslivet en jättestor roll. Vi är med och skapar en värdefull tillvaro där människor möts över gemensamma intressen på demokratisk grund. Föreningslivet är demokrati i praktiken.
Tel: 019-611 21 75
E-post:
Om du ej vill fortsätta prenumerationen på detta nyhetsbrev mejlar du till oss genom att svara på detta meddelande.