Idag har Studieförbundet Bilda Svealand varit med och arrangerat en körworkshop med sångaren och körledaren Aaron Marcellus från New York. Körworkshopen gav ny inspiration för körledare och sångare i länet. Under dagen så delade Aaron med sig av sina egna erfarenheter från att leda körsångare i hans egen kör, som solist och vid individuell coachning av solister.

– Det största med gospel är dess rika kultur. Gospeln föddes av smärta, den föddes från en påtvingad hängivenhet. Gospeln kommer från slavhandeln vilket gör att man kan höra smärtan från människors upplevelser men också hoppet i musiken. Det är ett väldigt unikt ljud för de människorna på den tiden. Vilket skiljer sig från den gospel som vi sjunger idag där allt handlar om livet, glädje och om att gud älskar oss. Flera av de tidiga gospelsångerna handlade inte om den typen av hängivenhet. De handlade om smärtan och lidandet. Det är därifrån soulmusiken och rnb har kommit ifrån. Det är ett visst sound som kommer från en grupp människor som hanterade stor smärta på den tiden. Jag tycker att det är det vackraste med det och det soundet har påverkat så många andra musikgenrer, säger Aaron Marcellus.

Aaron Marcellus berättar om musiken som en viktig del i samhällskraft för förändring.

– Den mänskliga rösten är det mest unika och kraftfulla ljudet i världen. När du tänker på den mänskliga rösten och den kraft den har, oavsett om det handlar om spoken word, poesi eller en låt som fått sin text, så finns kraften att bokstavligen förflytta. Din röst kan bli en folkrörelse. Du kan sjunga en sång som blir en kampsång för en grupp människor, för frihetskämpar. Vi har ansvaret att påverka varandra, det är väldigt viktigt för artister att inte bara göra musik, säger Aaron Marcellus.