I Karlslundsområdet i Örebro finns föreningen Livsgnistan som är en mötesplats för cancerberörda. Tanken med mötesplatsen är att skapa en trygg och varm miljö där man kan dela sina erfarenheter med andra. Föreningen har ett samarbete med studieförbundet Sensus.

1996 diagnoserades Lena Lundqvist med cancer för första gången, andra gången 2006 och en tredje gång 2019 precis inför invigningen av Livsgnistan. Idag är hon ordförande i Livsgnistan där hon är med och stöttar andra drabbade. Föreningen betyder mycket för både anhöriga och personer med en cancerdiagnos.

– Det är viktigt att träffa andra i samma situation för att inse att man inte är ensam i sin cancer. Det tror jag är en känsla som är jättestor för många, för många känner sig ensamma. Man har svårt att prata med dem där hemma. Det kan vara jättejobbigt att prata om cancern och är man färdigbehandlad då säger jättemånga anhöriga och vänner ”ja men nu är du ju klar med din behandling, nu får du blicka framåt och se på det positivt”. Det är ändå efter behandlingen man är som allra mest slutkörd, för att den medicinska behandlingen är tuff när det gäller cancer, säger Lena Lundqvist.

Det finns fördomar om hur det är att delta på Livsgnistans träffar.

– Det är många som tror att vi bara sitter och gråter men så är det inte. Sen är gråten välkommen när det behövs, det tycker jag också är jätteviktigt. Hos oss får man vara en del av en social gemenskap och upptäcka att man klarar mer än vad man tror. Är man bara hemma och ensam då maler man det här eländiga hela tiden. Jag tänker att när man träffar andra och lämnar sin egna dystra tankar, då blir livet lättare, säger Lena Lundqvist.

Lena reflekterar över vad som är det mest positiva med att få vara en del av föreningen.

– Det mest positiva det är faktiskt när en människa säger att ”jag behöver inte er längre”, då känner man att den människan har hittat sig själv igen, efter behandlingen. När man får tillbaka orken och får tillbaka livet. Det kan inte kännas bättre, det är fantastiskt! Sen har vi några personer som hänger kvar hela tiden. De vill också vill bli en del av att man lämnar över till andra vilket bra liv de kan få, trots att de är behandlade för cancer, säger Lena Lundqvist.

Är du själv drabbad av cancer eller är du anhörig, hör av dig till via mejl eller besök Livsgnistans webbplats för att ta del av mer information om föreningens träffar.

Livsgnistan, regionens cancerråd och Sensus arrangerar tillsammans föreläsningen ”Myter och vetenskap kring kosttillskott och cancer” som äger rum den 7 februari, se mer om föreläsningen på Sensus eller Livsgnistans hemsida.