I Hallsberg på Arbetsmarknads- och integrationsenheten håller projektledaren Shahla Ojagh från Studieförbundet Vuxenskolan i träffar med SFI-elever i projektet Hej demokrati. Projektets syfte är att öka utrikesföddas kunskap om demokrati. Projektet vill också ta del av erfarenheter från utrikesfödda som vill berätta hur det är att komma till ett nytt land. I fredags så var det dags för den sista träffen för gruppen i projektet. Under träffen åt deltagarna ihop med två socialsekreterare som bjudits in från Hallsbergs kommun för att svara på frågor från deltagarna och berätta om hur socialtjänsten som en myndighet byggs på demokratiska värdegrunder.

– Vissa saker som vi inte hade någon aning om blev mer tydliga för oss. Vi var rädda när vi kom hit men inte nu längre, säger deltagaren Jamal Abdel Ghani.

– Projektet ”Hej demokrati” handlar om att prata om demokrati på ett annat sätt, från folkets perspektiv. Folk som har kommit från andra länder, från diktaturer eller från odemokratiska länder. När de kommer till Sverige och möter Sverige, det krockar. Det skapar missförståelse bland utrikesfödda. Egentligen så var det en jättelyckad träff eftersom deltagarna själva fick jättebra information och de kände sig som ambassadörer för att kunna gå ut med den här informationen och berätta för deras nära och kära, säger projektledaren Shahla Ojagh.

Projektet görs med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.