I Studiefrämjandets friskvårdscirkel så lär sig deltagarna hur man kan tänka och använda ryggen under träning. Alla övningar som studiecirkelledaren Veronica Karlsson lär ut är anpassade för personer med ryggproblem eller personer som vill lära sig ryggövningar. Friskvårdscirkeln innehåller kondition- styrka- balans- och smidighetsövningar. Deltagarna får jobba med bålstabilitet och golvövningar på matta för att stärka rygg och mage. Studiecirkelledaren Veronica Karlsson beskriver hur hon lagt märke till hur deltagare utvecklats efter träffarna.

– Jag hade en dam förra vintern faktiskt som sa att tack vare balansövningarna och styrkeövningarna i benen som vi har haft här, så kunde hon parera när hon höll på att ramla. Så ja deltagarna har stor nytta av det som de lär sig i vår cirkel, säger Veronica Karlsson.

Deltagarna uttrycker en tacksamhet över den kunskap de har med sig från friskvårdscirkeln.

– Den här gympan har påverkat mig när jag fick covid-19 och fick andningsproblem då gick det upp ett ljus för mig att jag skulle tänka på min andning. Så jag la mig först, jag la mig på rygg och fick in andningstekniken. Sen så vände jag mig på mage och fortsatte. Det var jättebra för mig för andningsproblemen försvann, det har jag lärt mig av Veronica, säger Lillemor Lagerstam.

– Det är jätteviktigt att sådana här grupper får finnas. Alla pratar ju om, alla experter, att rörelse, rörelse, rörelse är viktigt för oss. Det spelar ingen roll vilka problem det är så är det ju rörelse. Och det här är ju roligt, det är jätteroligt och man blir glad, säger Marja Wassén Lööf.