Vecka 36 var det den suicidpreventiva veckan i Örebro län. Veckan hölls i samband med den 10 september som är den suicidpreventiva dagen. Hela veckan ordnades det med föreläsningar, workshops och evenemang – en vecka för livet helt enkelt.

Region Örebro län arrangerar veckan och Sensus är med i arrangörsgruppen. Sensus deltog med föreläsningar och aktiviteter under veckan tillsammans med Medborgarskolan och Studieförbundet Vuxenskolan.

– Vi tycker det är viktigt att vara med när det handlar om suicidprevention för att vi vill få ner siffran och vi vill också att människor ska må bättre och hitta aktiviteter på sin fritid som är meningsfulla. Livsfrågor är en av våra identiteter som vi brinner för, säger Liv Nordberg som arbetar som verksamhetsutvecklare på Sensus.

Liv Nordberg berättar att hon tror ju att gemenskap och att få vara tillsammans med andra människor är jätteviktigt för den psykiska hälsan. Hos studieförbunden får deltagarna ett sammanhang, nya vänner och gruppen brinner oftast för samma saker och kan delar erfarenheter med varandra.

– Vi märker det på våra deltagare att de är så tacksamma för att ha hittat hit och för att vi har en mötesplats för dem. Jag tycker att folkbildningen är en viktig aktör i människors mående, säger Liv Nordberg.

Föreningen EKSAM och Suicide Zero intervjuas också i videoklippet.