Idag har deltagarna från Hällefors folkhögskola som studerat teaterlinjen för personer med en NPF-diagnos uppträtt inför publik med sin slutproduktion ”Lilla rösten”. Deltagarna har fått arbeta med tre kriterier i utbildningen som är att regissera, skriva text för scenen och att framföra texten inför publik. Deltagarna fick efter sin scenprestation svara på frågor om pjäsen från publiken.

– Jag ser det här som en dynamisk resa, i projektform då, allting kan ju hända. Men det är det vi lär oss ifrån, både motgångar och framgångar, säger teaterläraren Jan Hermfelt som arbetar på Hällefors folkhögskola.

Deltagarna Albin Lado, Emma Andersson och Millen Gebrai uttryckte att det var både roligt och utvecklande att få möta publiken.

– Det bästa är att kunna uttrycka sina känslor genom teatern. Men också att kunna vara sig själv och göra någonting som man tycker om, speciellt om man har den där teaterådran inom sig samt att träffa folk som också tycker om teater, säger deltagaren Albin Lado.

– Det var kämpigt från början, jag var inte så van, även när jag har varit på teaterlektioner innan på gymnasiet, så blev jag mer van för varje termin, jag blev mer van med tiden, säger deltagaren Emma Andersson.

– Jag har utvecklats jättemycket här, när jag först kom hit så var det ju väldigt instängt, man hade ju inte öppnat upp sig lika mycket, men ju länge man kommer in i det desto mer vågar man ta ut svängarna och vågar göra saker. Den här utbildningen öppnade verkligen upp det fina med teater för mig, säger deltagaren Millen Gebrai.