Idag vill vi igen uppmärksamma att folkbildningsorganisationer i länet erbjuder studiecirklar för asylsökande som väntar på uppehållstillstånd och som därför ej kan studera på SFI än. Arash Hosseini som arbetar på Studieförbundet Vuxenskolan brinner för att hjälpa fler att lära sig svenska i väntan på uppehållstillstånd.

– Det är underbart att träffa deltagarna, jag blir jätteglad av att träffa dem. Många saknar sitt hemland och de berättar om sin familj, de blir gladare här. Vi pratar om allt i livet, säger cirkelledaren Arash Hosseini.

Det handlar om integration menar cirkelledaren Arash: ”De vill lära sig språket, de vill integreras i samhället, de vill hitta jobb, de vill vara aktiva i samhället. Därför så kommer de hit och lär sig svenska. I början tyckte de kanske att språket var jättesvårt men efter ett tag så har de lärt sig mycket.” Deltagaren Tetiana Chychykalo berättar att hon drömmer om att arbeta på förskola eller som lärare i matematik.

– Jag tycker om lektionerna, jag lär mig svenska därför jag vill hitta jobb, säger deltagaren Tetiana Chychykalo.

Deltagarna som alla har olika hemländer tycker att det är positivt att få lära sig av de andra deltagarna om deras olika kulturer och att få nya kontakter. Deltagaren Ahmad Hasali tycker studiecirkeln är bra för honom: ”Nu kommer jag hit och jag pratar, nu har jag många kompisar.” Deltagaren Anastasiia Liapina håller med: ”Det är bra för mig för jag kan träffa några personer, jag kan prata med dem. Jag kan hitta kompisar.”

Studiecirklarna ”Utveckling från dag ett” eller ”Svenska från dag ett” innehåller utbildning i svenska, samhällskunskap och arbetsmarknadskunskap. Studiecirklarna görs med stöd från Länsstyrelsen i Örebro län.