Att komma till ett främmande land och anpassa sin barnuppfostran till det nya landets lagar och dess oskrivna regler är en stor utmaning för många av de föräldrar som kommer till Sverige.
Och okunskap leder till otrygghet så det är viktigt att samhället erbjuder stöd till föräldrar.
Det har inte funnits något särskilt stöd till nyanlända och asylsökande föräldrar, trots att det är en grupp som ofta behöver extra stöd.
Men nu finns utbildningen ”Föräldraskap i Sverige” tack vare ett samverkansprojekt med fyra av länets studieförbund, Region Örebro län, länets kommuner och Länsstyrelsen.
Viktiga områden för familjelivet
”Föräldraskap i Sverige” erbjuder föräldrar med rötter i andra länder en kurs där de får information på sitt eget språk.
– Det är ett samhällsorienterande program som syftar till att ge föräldrarna information om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige, förklarar Susann Cederlund, norra folkhälsoteamet, som är projektledare för ”Föräldraskap i Sverige”.
Projektet möjligt genom studieförbunden
När Region Örebro län och länets kommuner sökte samverkan och samarbete med studieförbunden blev projektet möjligt att genomföra i alla länets kommuner.
De fyra studieförbunden som deltar i projektet är Medborgarskolan, Bilda, Studieförbundet Vuxenskolan och Studiefrämjandet. Sammanlagt har de olika studieförbunden 17 ledare som har utbildats för att leda grupper i olika delar av länet.
Trygghet skapar bättre föräldrar
För studieförbunden är det viktigt att erbjuda kunskap, trygghet och gemenskap till den här gruppen föräldrar poängterar Sara Mohamed, som är verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan.
Hon påpekar också vikten av att personer som kommit till Sverige snabbt får rätt information om vilka rättigheter och skyldigheter de har i ditt nya land.
Många är oroliga för sina barn och vissa har hört rykten om exempelvis socialtjänstens roll. Många föräldrar är rädda eftersom de har kommit till ett nytt land med ett annat system och nya lagar.
Det är bra att det här projektet dragit i gång och jag tror att det kommer att bli positiva reaktioner från deltagarna, säger hon.
När förståelsen ökar minskar krånglet
Shahla Ojagh som är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan förklarar att mycket skiljer sig i Sverige jämfört med andra länder och kulturer.
– Tack vare folkbildning kan samhället lättare och snabbare ge information till människor som kommit hit. Det minskar krånglet och ökar förståelsen och gör att deltagarna blir tryggare i samhället. Man kan säga att vi, studieförbunden, blir som broar mellan nyanlända människor och det svenska samhället och myndigheter, säger hon.
Talar samma språk
Det speciella med programmet ”Föräldraskap i Sverige” är att gruppledarna har sin bakgrund i deltagarnas länder och talar samma språk som deltagarna själva.
– Det gör att de blir trygga och kan prata om sådant som annars kan vara svårt att prata om, säger Marie Karlsson, verksamhetschef på Studiefrämjandet.
– Vi är jätteglada för att vara en del av det här projektet och att vi kan kroka arm med varandra som studieförbund och andra aktörer i samhället. På det sättet tror jag vi kan nå fler, vi kan jobba bredare och på det sättet skapa förändring och bygga ett gott samhälle tillsammans, säger Ida Eriksson, verksamhetsutvecklare på Bilda.