Livekarusellen är en musikturné som arrangeras årligen av Studiefrämjandet och på söndag avgörs det vilket band eller artist som får representera Örebro och Värmland på Riksfestivalen i Stockholm. När musikturnén går i mål på söndag så kommer 31 artister och band spela på Kulturkvarterets scener i Örebro. Ett band som deltar i Livekarusellen är punkbandet Ztereotyperna där Wicktoria Molitor är medlem.

– Jag har växt upp i en musikalisk familj. Jag avskydde musik från början, det var alltid musik runtomkring mig. Min mamma gillade dansband och min pappa var hårdrockare. Mina syskon gillade punk och metal. När jag vid 10 års ålder såg filmen ”A Clockwork Orange” så blev jag fixerad av klassisk musik och kompositörer som Beethoven. Man kan säga att jag har gått från Beethoven till rock till punk. Musik betyder enormt mycket för mig idag, för mitt liv och min mentala hälsa. Att hålla på med musik är ett bra sätt att få ut aggressioner, istället för att hamna i slagsmål så kan man ”banga på” gitarren, säger Wicktoria Molitor.

Wicktoria berättar mer om varför musiken är viktig i hennes liv.

– Syftet med vår musik är självutbildning i oss själva. Vi är trasiga människor och i och med att vi är trasiga så behöver vi ett sätt att uttrycka oss på. Att spela musik är mycket bättre än att hålla på med destruktiva beteenden. Det är bättre att sjunga om livet. Jag var en väldigt kaosartad människa, det är jag fortfarande, men jag var mer utagerande innan jag började med musik. Musik är för mig ett sätt att få ut den ilskan jag känner dagligen. Hade inte bandet och musiken funnits i mitt liv, då vet jag inte vad jag skulle haft för mig idag, säger Wicktoria Molitor.