Studieförbundet Vuxenskolan har länge arbetat för att minska ensamhet hos äldre. Bland annat genom de populära föreläsningarna om Hasse och Tage och det ljuva 50- och 60-talet. Nu när det är svårt att träffas anordnar de bland annat sociala promenader i Hallsberg.

Varje tisdag klockan 13.30 finns Ann Andersson, Elisabeth Sandberg och Tuula Lundberg från Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län utanför Dagcentralen Åsen i Hallsberg redo att promenera tillsammans.

Eftersom pandemin har pågått i ganska precis ett år finns ett stort behov av att träffa andra människor. När det behövs delar de upp gruppen och så promenerar de med avstånd för att minska smittorisken. Nu är nästan alla pensionärer dessutom vaccinerade.

En av deltagarna var Rolf Hedén, som tidigare jobbat med Studieförbundet Vuxenskolan. För honom har folkbildning alltid varit viktig och han är aktiv i föreningslivet.

– Men pandemin har fördärvat väldigt mycket av föreningslivet. Tyvärr, tyvärr, säger han.
Han tycker initiativet med promenaderna är bra, då kan man ju även passa på att prata om hus och Hallsbergs lokalhistoria.

– Det är folkbildning, konstaterar Rolf Hedén.
Promenaderna i Hallsberg är en del av projektet ”God dag God dag. Vi knackar på”. Sedan starten 2019 har projektet nått över 2 000 seniorer i Örebro län med bland annat föreläsningar om Hasse och Tage. Då under projektnamnet ”God dag God dag. Minns du 50- och 60-talet?” Syftet är att främja social samvaro för seniorer, med finansiering från Socialstyrelsen.