Under pandemin har folkbildningen haft många aktiviteter utomhus, även under smällkalla vintern var de igång.
År 2021 är utsett till Friluftslivets år och det uppmärksammas genom ett projekt som kallas Luften är fri.

Den här satsningen är extra bra nu, eftersom man kan träffas utomhus på Coronasäkert sätt, säger Silke Frank, verksamhetsutvecklare hos Studiefrämjandet.

I Nora har både Studiefrämjandet och deras medlemsorganisation Naturskyddsföreningen i Nora sökt, och fått, olika projektmedel som gör att man kommer att kunna erbjuda många friluftsaktiviteter under hela 2021. Just nu är det vinteraktiviteter som gäller. I lördags fick till exempel alla som ville prova på att bada isvak, åka långfärdsskridskor med guide och låna skidor.

– Målgruppen är friluftsovana, som sällan är ute i svensk natur, säger Kajsa Grebäck, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Nora.

Orsakerna till att man inte deltar i friluftslivet kan vara många. En del har inte fått med sig vanan från familjen, andra är nyanlända och vissa har inte råd med utrustning.

– Därför är det väldigt bra att vi har ett samarbete med fritidsbanken i Nora där man kan låna allt från skridskor till tält och ryggsäckar, säger Kajsa Grebäck.
Anna Eriksson var en av dem som nappade på erbjudandet om att låna skridskor och dessutom få en lektion i långfärdsskridskor.

– Jag älskar att vara ute i friska luften. Men jag vill inte leta utrustning eller köpa något innan jag vet att jag tycker om det. Jag skulle aldrig ha testat det här själv, så det här är fantastiskt, säger Anna Eriksson. Även Elisabeth och Mohamed Nino passade på att prova olika friluftsaktiviteter i lördags. Bland annat så lånade de varsin spark och Mohamed testade dessutom ett dopp i isvaken. Trots kylan doppade han huvudet två gånger så att Elisabeth skulle hinna filma. Efteråt sa han att han inte tyckte att det var så farligt kallt och att han är väldigt glad och tacksam för möjligheten att kunna delta.

– Alla i Nora är jättesnälla. Tack så mycket, sade han. Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Det är därifrån som Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen sökt pengar för att kunna erbjuda flera aktiviteter under året. Det finns forskning kring svenskt friluftsliv om att friluftsliv har en stor inverkan på folkhälsan eftersom det lockar personer till fysisk aktivitet utomhus och förebygger stillasittande och isolering. På www.luftenarfri.nu kan du läsa mer.