Observera att gruppen får ta del av kunskapen från metoden Dans för Parkinson men alla i gruppen i videoklippet har inte Parkinson.
I cirkeln Dans för Parkinson (Dance for PD®) hos Studiefrämjandet i Örebro möts deltagare för att röra sig tillsammans, stärka kroppen och få uppleva rörelseglädje. Cirkelledaren Monika Ragnarsson beskriver sin upplevelse av glädjen och styrkan som uppstår i danssalen.
– Dansen betyder allt. Att kunna gå in i danssalen med ett tryck i bröstet av livets svårigheter och sedan dansa – då har man laddat sig. När man plockar fram det här bekymret igen efter dansandet, då kan man ha hittat en ny kreativ lösning. Men det handlar också om mötet med andra. Vi laddar varandras batterier, säger Monika Ragnarsson med värme i rösten.
Monika Ragnarsson är en riktig glädjespridare. Som både sjuksköterska och danspedagog kombinerar hon sina kunskaper för att som cirkelledare anpassa rörelserna efter deltagarnas behov. Hon berättar om hur dansen hänger ihop med hälsa i cirkeln.
– Att dansa tillsammans och att göra rörelser synkroniserat till musiken stimulerar båda hjärnhalvorna att korskoppla och interagera. På det sättet hjälper dansen för Parkinson eller för personer med andra neurologiska svårigheter. Dansen bidrar till nervcellernas tillbakabildning och stimulerar dopaminproduktionen. Dopamin är något alla människor behöver för driv, kraft, lust, påhittighet och rörelseförmåga, berättar hon.
För den engagerade deltagaren Åsa Fransson som lever med Parkinson så är dansen hos Studiefrämjandet och Monikas kunskaper viktiga.
– Ja, dansen den är ju ett måste för att jag ska må bra och jag tror många här känner likadant. Rörelserna är ju uttänkta för att de problem som vi har med stelhet och långsamt rörelsemönster, säger hon.
Åsa Fransson berättar vad danstillfällena betyder för henne.
– Det skapar en gemenskap. Det skapar alltså en upplevelse. Man kanske inte har så mycket andra upplevelser med jobb och sådant när man blir äldre. Ju äldre man blir ju viktigare är det, avslutar hon.