På 6 orter i länet reser Media Kazzaz runt för att stötta asylsökande och nyanlända i att stärka sin digitala kompetens. I studiecirklar med Bilda får deltagarna lära sig grunderna i datoranvändning – en viktig nyckel för att kunna navigera i tillvaron.

Det digitala vardagslivet ser olika ut i olika delar av världen. I Sverige är mycket digitaliserat – särskilt inom arbetslivet – vilket innebär att nya kunskaper ofta behövs för att kunna delta fullt ut i samhället.

För många asylsökande och nyanlända kan det kännas ovant eller till och med skrämmande att sätta sig vid en dator. Genom studiecirklar med Studieförbundet Bilda får deltagarna möjlighet att i sin egen takt bygga upp både kunskap och självförtroende. Insatserna är finansierade dels via EUs Asyl- migrations- och integrationsfond, dels via Folkbildningsrådet.

– Det är många som känner sig otrygga när de sätter sig vid en dator. Så det är här Bilda kan ge dem den här självständigheten, säger Media Kazzaz.
I cirklarna får deltagarna bland annat lära sig att skriva dokument, skicka mejl och använda digitala verktyg för att till exempel kunna kontakta en skola eller myndighet.
Studiecirklarna är en del av Bildas tvååriga satsning på att stärka digital kompetens bland asylsökande, personer som kommit till Sverige genom Massflyktsdirektivet och – sedan årsskiftet – även nyanlända.

– De vet inte om de ska bli kvar eller inte. Under det här stressmomentet prioriterar de ändå att komma till vår verksamhet, att hålla sin vardag vid liv, säger cirkelledaren Media Kazzaz.

Syftet med cirklarna är att ge deltagarna bättre förutsättningar inför nästa steg i livet – oavsett om det handlar om arbete, studier eller vardagsliv. Deltagaren Nadihm Khanfar berättar att både han och hans fru uppskattar kursen mycket.

– Vi tycker att det är roligt med den här kursen, min fru tycker mycket om den här kursen. Hon kom hit utan glasögon så hon sprang hem och hämtade dem för att inte missa den, berättar Nadihm Khanfar.

Deltagaren Tsige Robi drömmer om att kunna arbeta med datorer i framtiden och känner att kursen ger henne en viktig start.

– Men om vi inte skulle gå här, då skulle det vara dåligt och jag skulle vara ledsen. Nu är jag är glad, jag får lära mig lite grann, säger Tsige Robi med ett leende.
Verksamheten har hittills genomförts Örebro, Lekeberg, Hallsberg, Karlskoga, Askersund, Laxå, Lindesberg och Nora. Förhoppningsvis kan ytterligare någon eller några platser tillkomma under året. Projektet medfinansieras av Asyl-, migrations- och integrationsfonden inom EU.