Folkbildningen får människor och därmed samhället att växa. Det har Lisa Rosander, rektor på Kävesta folkhögskola och Jörgen Danielsson, studieombudsman på ABF i Örebro län, sett många exempel på.
Lisa Rosander tycker att hennes sin vän Gösta Vestlund, som under hela sitt liv engagerad i olika bildnings- och omvärldsfrågor uttryckte det så bra: ”en bildad människa kränker inte en annan människa medvetet”.
– Jag tycker att det är så fint, för jag tror att det är så.
En person som ger sig på andra människor är nog inte är nöjd med sig själv, eller tycker inte om sig själv, tror Lisa Rosander.
– Om man känner trygghet i sig själv och har förstått sig på det samhälle man lever i så tror jag att man blir en snällare och godare människa, säger hon.
Historiskt sett har folkbildningen varit med och byggt upp det Sverige vi lever i idag menar Jörgen Danielsson.
– Jag skulle nog säga att folkbildningen är grunden till det som har betraktats som den nordiska modellen, eller den svenska modellen. Bildningen har lagt grunden till samarbetsandan som har gjort att vi har blivit framgångsrika i Sverige. Det startar i det sociala kittet, i samförstånd mellan människor och eftersom vi ständigt lär känna nya människor med olika bakgrund. Om folkbildningen får fortsätta arbeta som vi gör i dag kan vi vara med och överbrygga en del utmaningar som Sverige står inför. Vi kan fortsätta att lägga grunden för det som är så unikt i Sverige och i Norden.