På Fellingsbro folkhögskola så finns teckenspråkstolk- och dövblindtolkutbildningen. Yrkesutbildningen ger deltagarna möjligheten att i sitt framtida yrke bidra till delaktighet i samhället, något som folkhögskolläraren och teckenspråkstolken Ulrika Nylén Törnström tycker är givande när hon arbetar som teckenspråkstolk och dövblindstolk:
– Jag får otroligt mycket av yrket, jag har jobbat som tolk i 21 år och än idag så lär jag mig nya saker. Man får ta del av möten mellan människor som inte kan varandras språk och det är fantastiskt att göra deras kommunikation möjlig.
Genom utbildningen så har deltagaren Ellen Gustafsson fått vänner för livet och stöd under skolgången:
– Jag har alltid tyckt att det var väldigt svårt i skolan och att hänga med, att få en plats där jag känner mig bekväm och har möjlighet att utvecklas. Här har jag fått bra stöd från lärare och skolkamrater.
Deltagaren Saga Mattson berättar om vad som lockade henne till utbildningen:
– Jag började ju med att bli intresserad av språket för att jag jobbade på förskola där det användes tecken som stöd och jag tyckte det var spännande med att kunna kommunicera på avstånd och ha många konversationer samtidigt i samma rum utan att det stör varandra. Jag var också intresserad av att lära mig mer om språket och mötet med människor.
Sju folkhögskolor hade tidigare teckenspråkstolk- och dövblindtolkutbildningen men nu är det bara två skolor med utbildningen kvar. Den viktiga utbildningen ger deltagarna chansen att arbeta med ett meningsfullt yrke med chans att lära sig nytt varje dag, mycket variation och spännande människomöten.människomöten.