Den 11 september samlades vi för att hylla folkbildningen och föreningslivet med en storslagen Karneval. Örebro läns bildningsförbund fick möjlighet att prata med representanter från de föreningar som deltog i karnevalen.

– Karneval för oss är en väldigt stor del av Brasilien. Vi lever i och har karneval tolv månader, det är jättekul. Det är ett sätt att få uttrycka sig liksom. Eftersom Brasilien är ett väldigt fattigt land, men då är vi glada, då festar vi, säger César dos Santos från föreningen Abadá-Capoeira Örebro.

Karneval, det är kultur och filosofi men också en livsstil menar Alam Rosario da Costa som också är med i föreningen Abadá-Capoeira Örebro.

– Det är för mig, det är musik! Det är allt. Jag tror det är att med musiken vi kan uppleva i livet, säger Alam Rosario da Costa.

2019 så bodde Fred Warnby i Brasilien och när han flyttade tillbaka till Örebro så träffade han verksamhetsutvecklaren Manuel Di Lima som arbetar på studieförbundet NBV.

– Jag sa att ”jag har en dröm om att starta en karneval ihop med capoeira och brasilianskt slagverk.” Så jag startade en liten slagverksgrupp som bara

var ett litet projekt och nu är vi här idag fyra år senare och gör vår andra karneval ihop, säger Fred Warnby som tillhör slagverksgruppen Sabugueiro.