En av teaterföreningarna som är i full gång med sin föreställningsperiod just nu är Bergslagens Spektakelteater som har sin hemvist i Lindesberg. Teaterföreningen har tidigare spelat både i Löa Hytta, Frövifors Pappersbruksmuseum Siggebohyttan och i Dalkarlshyttan. Denna gång spelar teatergruppen föreställningen ”Och likväl rör hon sig” på Ullergården i Ullsäter som ligger mellan Frövi och Fellingsbro. I sommarens ensemble ingår 22 skådespelare, 3 musiker samt ett helt team bakom kulisserna.

– Att få träffa de här människorna som jag absolut inte skulle träffa annars, de flesta av dem, att få ett sammanhang där vi liksom förs ihop, alla får en viktig uppgift, det är väldigt roligt, säger huvudrollsinnehavaren Björn Johansson.

Den större delen av Spektakelteaterns medlemmar har följt varandra sedan 2016 och det gör att gruppen får se sina medspelares utvecklas över åren.

– En väldigt påtaglig del är att teatern hjälper mig att hantera stress. För vi spelar alltid teater när jag har det som stressigast i mitt övriga liv för det är hög säsong för allt som jag gör. Då kommer teatern som en ”börda” uppepå men som också blir ett andningshål. För att under den här tiden som vi spelar då tänker jag bara på teatern. Jag får upptäcka nya förmågor, en möjlighet att kunna uttrycka sig som jag inte visste att jag hade, säger Björn Johansson.