9 maj bjöd ABF ihop med Örebro Rättighetscenter in föreläsaren och stadsvetaren Barakat Ghebrehawariat för att hålla i en föreläsning om antirasism. Barakat Ghebrehawariats föreläsning har namnet ”Får man säga svart? Att gå från teoretisk ångest till terminologisk trygghet”. Föreläsningen är en crashcourse i normkritik, antirasism och inkluderande kommunikation. Tanken med föreläsningen var att lotsa deltagarna genom en svårnavigerad begreppsdjungel där målet är att gå från teoretisk ångest till terminologisk trygghet. Det går att prata om hudfärg på ett anti-rasistiskt sätt och under föreläsningstillfället fick deltagarna lära sig hur man går tillväga.

– Jag tycker idag att det finns en diskussion om rasism som är otillräcklig och inte särskilt tillfredställande. Jag tror framförallt att vi saknar ett adekvat språkbruk för att prata om det här. Vi talar till exempel om svenskar och invandrare fast vi egentligen menar vita och icke-vita. Vi tenderar att kalla saker som är rasistiska för främlingsfientliga eller invandringskritiska. Jag ser en anledning till att vi behöver bli bättre på det här. Det är viktigt att ha en rak och tydlig terminologi som tar tjuren vid hornen, säger föreläsaren Barakat Ghebrehawariat.

– Vi pratar inte riktigt om rasism, vi pratar runt rasism och jag vill utmana människor att våga ta den diskussionen. Så att vi kan ta fram åtgärder som är antidiskriminerande, säger föreläsaren Barakat Ghebrehawariat.