Idag hölls den tredje upplagan av den studieförbundsgemensamma musikkonferensen Elixir. Konferensen riktar sig till personer som arbetar med musik och folkbildning inom något av studieförbunden i Sverige. Flera av studieförbundens verksamhetsutvecklare närvarande på konferensen. Simon Ledstam och Jens Hellman delar med sig av sina tankar om studieförbundens betydelse för musiklivet i länet.

– Har du inte möjlighet att kunna vara med i en musikskola, en församling eller förening där det finns ett musikliv, då kommer du ju inte så lätt vidare med musiken. Studieförbunden finns där för att kunna hjälpa till med lokaler och skapa olika möjligheter. Vi jobbar dessutom stenhårt med ledarutveckling och med att hitta eldsjälarna som krävs. Så jag skulle säga att utan studieförbunden så finns inte platsen för musikskapande och det uttrycker även andra aktörer som Kulturskolan. För en person som vill börja spela trummor idag så innebär det kanske fyra års kötid till en kulturskola. Men om du hör av dig till ett studieförbund så kan du komma och börja spela trummor nästa vecka. Vi studieförbund är otroligt snabba med att fånga ett intresse och att skrida till verket, säger Simon Ledstam som arbetar som verksamhetsutvecklare på Bilda.
– Studieförbunden är en så otroligt viktig del av musiklivet i Sverige. Vi har en jättestor betydelse för nästan allt som händer kring band och artister och deras utveckling. För det är till oss studieförbund som de kommer till i första hand. Det finns andra aktörer som arbetar med musicerande musik men vi är den stora aktören och det synliggörs väldigt sällan. Vi erbjuder replokaler, studios och möjlighet till studioinspelningar. Vi coachar band och artister och erbjuder stöd med allt ifrån utrustning till releaseplanering och hur musikerna kan släppa sin skiva. Vi gör det här arbetet från nybörjarnivå ända upp till på musikbranschnivå. Jag vill också lyfta det som händer i musiken för våra band och artister när de möter varandra. Det lärande som sker när man spelar tillsammans och genom att man kan dela med sig av erfarenheter kring det man behöver göra som band och artist för att komma fram med sin musik. Men också erfarenheter om vad som krävs för att kunna spela, för att kunna göra en spelning, den kontakt man behöver ta med olika aktörer eller om vilken marknadsföring som behövs. Vi bygger upp förutsättningar för att människor ska utvecklas på det sättet och i stort sett verkar detta demokratiutvecklande på ett omfattande vis, säger Jens Hellman som arbetar som verksamhetsutvecklare på Sensus.