Ensamhet är en stor bov när det gäller folkhälsan. Det blev också smärtsamt tydligt i NA:s reportageserie om ensamhet vilken utsatthet som ensamhet kan orsaka. Men hur gör vi för att hjälpa människor att komma ifrån ensamhet? Där är folkbildningen är en kraft att räkna med. Ofta behövs faktiskt hjälp för ensamhet kan vara förlamande och nästan omöjlig att ta sig ur. En del av lösningen kan finnas inom folkbildningen.

Redan i dag är studieförbund, studiecirklar, föreningar och folkhögskolor viktiga i arbetet för att förebygga ensamhet. Genom att gå en kurs, sjunga i kör eller vara med i en bokcirkel har många människor redan brutit sin isolering. Gemenskapen med personer som delar ens intresse eller viljan att pröva nåt nytt kan ge färg åt vardagen.

”Den bästa dagen i veckan”, ”Vi lär känna varandra väl och har så roligt”, ”Man blir piggare, gladare och har roligare”, är citat från deltagare i olika studiecirklar.

Det som utmärker folkbildningen är frivilligheten, att man möts kring ett intresse

I Örebro län finns tio verksamma studieförbund som härbärgerar många föreningar, det finns folkhögskolor som erbjuder olika sorters kunskap och möten mellan människor.

Det som utmärker folkbildningen är frivilligheten, att man möts kring ett intresse, att man kan dela glädjen i att skapa, dansa, sjunga eller lära sig något helt nytt.

Det finns också tillfällen att mötas i stödgrupper, kanske på grund av sjukdom eller för att man har förlorat en närstående och har behov av att dela upplevelsen av sorgen med andra som har gått igenom något liknande.

Jag törs faktiskt sticka ut hakan och påstå att det inom folkbildningen finns något för alla

Alla som är jobbar i länets kommuner, regionen eller i statliga myndigheter bör veta vilken resurs folkbildningen är. Ring upp studieförbunden eller folkhögskolorna. Fråga vad vi har att erbjuda. Vi som jobbar med folkbildning är snabba och påhittiga, har kontakter och möjligheter att snabbt skapa en mötesplats eller en bra verksamhet.

Folkbildningens verksamhet stärker och utvecklar demokratin, gör det möjligt för fler människor att påverka sin livssituation och skapar engagemang för deltagande i samhällsutvecklingen.

Jag törs faktiskt sticka ut hakan och påstå att det inom folkbildningen finns något för alla. Och om du mot förmodan inte finner det du söker så går det alltid att skapa en ny cirkel. Det enda som krävs är tre personer med samma intresse.

Du som är ensam och läser det här: Testa en studiecirkel! Gör det igen om du redan prövat och inte hittat rätt. Om du inte vågar ringa, kan du mejla ett studieförbund, eller börja med att gå på en av de många föreläsningar som anordnas av folkbildningen.

Kanske händer något bra i mötet med de andra som är där. Våga. Du kanske vinner. Första pris är gemenskap och i den kanske nya vänner.

Kristin Lundström

folkhälsokommunikatör, Örebro läns bildningsförbund