Filter :

När farmor dog var vi tvungna att lära oss

1964, när Peter Andersson föddes, avråddes föräldrar och syskon från att lära sig teckenspråk trots att han är döv. Men hans mamma kunde ändå kommunicera med Peter. Det var henne den övriga familjen vände sig till för att förstå honom. När hon dog stod de alla där mitt i sorgen utan att kunna kommunicera ordentligt.

Läs mer...

Studiecirkeln kan vara vägen ut ur ensamhet

Debattartikel i NA 25 september 2019

Ensamhet är en stor bov när det gäller folkhälsan. Det blev också smärtsamt tydligt i NA:s reportageserie om ensamhet vilken utsatthet som ensamhet kan orsaka. Men hur gör vi för att hjälpa människor att komma ifrån ensamhet? Där är folkbildningen är en kraft att räkna med.

Ofta behövs faktiskt hjälp för ensamhet kan vara

Läs mer...

Närhet, trygghet och fria armar

Det sägs att barn som ofta blir burna är lyckliga barn. Och föräldrar som bär sitt barn i bärsjal eller sele blir lyckliga föräldrar...
- Det har hjälpt mig jättemycket. Jag har ryggproblem och två äldre barn och skulle behöva tio armar ibland. Då har det varit jättebra att bära Line och ändå kunnat hjälpa de andra barnen, säger Elin Härder som ofta bär sin

Läs mer...

Seniorer i balans

Varje år faller cirka 70 000 personer så illa att de behöver uppsöka akutvård. Dessutom orsakar fall cirka 1 000 dödsfall per år. Studiecirkelledaren Birgitta Wallbom, från Studieförbundet Vuxenskolan, vet att balansövningar ger positiva resultat och minskar risken att falla. Därför engagerar hon sig i allt som har med rörelse, balans och hälsa att göra. Med stort

Läs mer...

Afasi mitt i livet

Stroke är den vanligaste orsaken till funktionsnedsättningar hos vuxna. I Sverige lever omkring 100 000 människor med följderna av en stroke. Varje år drabbas cirka 12 000 personer av afasi som innebär att man kan ha svårt att till exempel tala. Vid Järntorget i Örebro ligger Afasihuset där många med afasi träffas i veckorna.

Läs mer...

Ska dansa till de blir 100 år, minst

- Vår mentala målbild är: Ingen Alzheimer, säger Ingegerd Alriksson.

- Och skulle någon få det så tar vi med den ändå, säger Lotta Lang.

De är två av deltagarna i Studiefrämjandets dansgrupp, som idag lär sig en koreografi till låten ”sexbomb” som ekar i danslokalen.

Läs mer...

Too many filters are selected

Debattartikel i NA 25 september 2019

Ensamhet är en stor bov när det gäller folkhälsan. Det blev också smärtsamt tydligt i NA:s reportageserie om ensamhet vilken utsatthet som ensamhet kan orsaka. Men hur gör vi för att hjälpa människor att komma ifrån ensamhet? Där är folkbildningen är en kraft att räkna med.

Ofta behövs faktiskt hjälp för ensamhet kan vara förlamande och nästan omöjlig att ta sig ur. En del av lösningen kan finnas inom folkbildningen.

Redan i dag är studieförbund, studiecirklar, föreningar och folkhögskolor viktiga i arbetet för att förebygga ensamhet. Genom att gå en kurs, sjunga i kör eller vara med i en bokcirkel har många människor redan brutit sin isolering. Gemenskapen med personer som delar ens intresse eller viljan att pröva nåt nytt kan ge färg åt vardagen.

”Den bästa dagen i veckan”, ”Vi lär känna varandra väl och har så roligt”, ”Man blir piggare, gladare och har roligare”, är citat från deltagare i olika studiecirklar. I Örebro län finns tio verksamma studieförbund som härbärgerar många föreningar, det finns folkhögskolor som erbjuder olika sorters kunskap och möten mellan människor.

Det som utmärker folkbildningen är frivilligheten, att man möts kring ett intresse, att man kan dela glädjen i att skapa, dansa, sjunga eller lära sig något helt nytt. 

Det finns också tillfällen att mötas i stödgrupper, kanske på grund av sjukdom eller för att man har förlorat en närstående och har behov av att dela upplevelsen av sorgen med andra som har gått igenom något liknande.

Alla som är jobbar i länets kommuner, regionen eller i statliga myndigheter bör veta vilken resurs folkbildningen är. Ring upp studieförbunden eller folkhögskolorna. Fråga vad vi har att erbjuda. Vi som jobbar med folkbildning är snabba och påhittiga, har kontakter och möjligheter att snabbt skapa en mötesplats eller en bra verksamhet. 

Folkbildningens verksamhet stärker och utvecklar demokratin, gör det möjligt för fler människor att påverka sin livssituation och skapar engagemang för deltagande i samhällsutvecklingen.

Jag törs faktiskt sticka ut hakan och påstå att det inom folkbildningen finns något för alla. Och om du mot förmodan inte finner det du söker så går det alltid att skapa en ny cirkel. Det enda som krävs är tre personer med samma intresse.
Du som är ensam och läser det här: Testa en studiecirkel! Gör det igen om du redan prövat och inte hittat rätt. Om du inte vågar ringa, kan du mejla ett studieförbund, eller börja med att gå på en av de många föreläsningar som anordnas av folkbildningen.

Kanske händer något bra i mötet med de andra som är där.
Våga. Du kanske vinner. Första pris är gemenskap och i den kanske nya vänner.