Filter :

Regnbågsteatern - Teater stärker människors självförtroende


Förra veckan hade Regnbågsteatern i Nora premiär för sin föreställning ”Allsång på gränsen – Till vadå? Galenskap!”.

Teatergruppen bildades 2016 och har spelat många föreställningar ihop sedan dess. Deltagare inom Daglig verksamhet från kommunerna Hällefors, Ljusnarsberg och Lindesberg besökte föreställningen. Marika Niklasson som är

Läs mer...

Aktivitetsdagar för seniorer - Klubb Silver

I veckan arrangerades aktivitetsdagar för seniorer. Studieförbundet NBV anordnade evenemanget ”Klubb Silver” där besökarna fick snickra, sjunga allsång, prova på capoeira, silversmide, att måla väggakvarell och att dansa linedance och tango.

Läs mer...

Demokrati och val

Folkhögskolor och studieförbund är viktiga aktörer för att stärka och utveckla den svenska demokratin. Folkbildningen stärker inte bara föreningslivet och ger förutsättningar för föreningar att utvecklas som demokratiska organisationer utan också viktiga bildnings- och utbildningsarenor för de politiska partierna. Folkbildningens aktiva roll

Läs mer...

Vinterspår 2022Under Vinterspår bjöd musikkåren på konsert i Frövifors pappersbruksmuseum och i Lindesbergs stadsbibliotek höll studiecirkeln Onsdagsgruppen i en

Läs mer...

Folkbildningen rustar för att möta flyktingar från Ukraina

PRESSMEDDELANDE

Folkbildningen rustar för att möta flyktingar från Ukraina

-Nu rustar länets studieförbund och folkhögskolor för att kunna bidra i flyktingmottagandet. Folkbildningen kan se till att de som flytt från Ukraina både får något annat att tänka på för en stund men också mer kunskap om Sverige och det svenska språket. Även

Läs mer...

Tiden på folkhögskolan är en personlig resa

Läs om Loden Tuckerhill, Hampus Wiksten och flera andra nuvarande och före detta studerande på Örebros sex folkhögskolor i denna annonstext hos Nerikes Allehanda. 

Personlig resa på folkhögskola i Örebro

 

 

Läs mer...

Mer språk med studieförbunden

Genom att samverka ska SFI-eleverna få större möjlighet att lära sig svenska. SFI-kör, medspråk och vardagssvenska är några sätt att erbjuda en utökad SFI.

Studieförbundens samarbete med Lindesbergs kommun skapar nya möjligheter att lära sig språket. Det är fyra olika studieförbund, Bilda, ABF, Medborgarskolan och Studieförbundet

Läs mer...

Stöd i föräldraroll i nya landet

Att komma till ett främmande land och anpassa sin barnuppfostran till det nya landets lagar och dess oskrivna regler är en stor utmaning för många av de föräldrar som kommer till Sverige.
Och okunskap leder till otrygghet så det är viktigt att samhället erbjuder stöd till föräldrar.
Det har inte funnits något särskilt stöd till

Läs mer...

Too many filters are selected

PRESSMEDDELANDE

Folkbildningen rustar för att möta flyktingar från Ukraina

-Nu rustar länets studieförbund och folkhögskolor för att kunna bidra i flyktingmottagandet. Folkbildningen kan se till att de som flytt från Ukraina både får något annat att tänka på för en stund men också mer kunskap om Sverige och det svenska språket. Även svenskarna kan behöva folkbildning för att ta emot flyktingarna på rätt sätt, berättar länsbildningskonsulent Cecilia Lönn Elgstrand.

Folkbildningen har länge men inte minst alltsedan 2015 möjliggjort för flyktingar, invandrare och asylsökande att bilda sig om sitt nya land och lära sig svenska, hitta sociala sammanhang och etablera sig i Sverige. Detta har gjorts och görs i studiecirklar och folkhögskolekurser och i samverkan med olika föreningar kopplade till folkbildningen.

Förutom att folkbildningen nu försöker förbereda sig för att kunna starta studiecirklar och kurser för de Ukrainska flyktingarna på ungefär samma sätt pågår mycket annat. Det finns folkhögskolor som förbereder delar av sina internat till bostäder och studieförbund som upplåter lokaler och stöd till föreningar som organiserar hjälpinsatser.

- Det görs också en viktig insats där exempelvis studieförbund arrangerar cirklar och föreläsningar så att fler kan försöka förstå vad som sker i Ukraina och i Europa samt låter människor att med fakta och bildning bemöta falska uppgifter och ryktesspridning. Sen ser vi ju att många svenskar har börjat fundera över sin egen krisberedskap och där har ett par av studieförbunden föreläsningar och studiematerial att erbjuda och som är extra eftertraktat just nu.

Intresset för att lära sig mer om Ukraina och lära sig prata och förstå ukrainska och ryska verkar också öka hos allmänheten och ett av studieförbunden samarbetar just nu med regionen för att utbilda fler tolkar då sådana saknas. Ett annat fint exempel från ett av studieförbunden är att de erbjuder seminarier om hur man möter människor i kris – något som kan vara viktigt för dem som exempelvis upplåter sina hem för flyktingfamiljerna.

I nuläget inväntas besked om var Ukraina-flyktingarna kommer att bo någonstans. Sen gäller det att hitta goda samarbeten med kommunerna som tex kan upplåta lokaler och se till att barnen får skola eller barnomsorg medan de vuxna kan delta i cirklar och kurser. 

- Just nu befinner sig såklart många flyktingar i trauman, sorg och bestörtning men då skulle vi kanske kunna bidra med sysselsättning som gör att tankarna kan få vara någon annanstans en stund. Det är viktigt att tiden här i Sverige inte bara blir en lång väntan.

Presskontakt: Cecilia Lönn Elgstrand, Länsbildningskonsulent
Örebro läns bildningsförbund – Folkbildningens intresseorganisation

Tel: 0707-958886