Filter :

Så har pandemin påverkat folkbildningen

Studieförbunden och folkhögskolorna är viktiga för samhället och bidrar till utveckling, folkhälsa, arbete och demokrati. Men som många andra delar av samhället har folkbildningen påverkats starkt av den pågående pandemin.

Örebro läns bildningsförbund har under 2020 och 2021 undersökt vilka effekter åtgärderna för att minska

Läs mer...

Folkbildning värnar demokratin

I början av mars undertecknade Örebro läns bildningsförbunds ordförande Katarina Hansson Deklaration för en stark demokrati.

- Folkbildningen är en stark väktare för demokratin och med stolthet fortsätter vi värna demokratin i framtiden, säger hon.

Örebro läns bildningsförbund fyllde 100 år 2020. Sedan start vår organisation arbetat med

Läs mer...

ÖLBF 100 år

Vilket 100-årsjubileum det blev, fast vi i ärlighetens namn får erkänna att det storslagna firandet faktiskt kom av sig. År 2020 kommer att gå till historien med eller utan festligheter.

Året då Örebro läns bildningsförbund fyllde 100 år skulle firas stort och högtidligt. I stället blev det året då luften liksom gick ur hela världen och allt

Läs mer...

Tid att fundera över vad som är viktigt

Saknar du att träffa andra människor?
Du är inte ensam.
Just ”mötet mellan människor” är de ord som alltid dyker upp när man pratar med någon inom folkbildningen.
Och det gäller cirkelledare eller deltagare, rektor eller styrelseledamot, förr eller senare säger de just de orden, för möten mellan människor är liksom folkbildningens själ.
Nu när

Läs mer...

Stärker människor och samhälle

Folkbildningen får människor och därmed samhället att växa. Det har Lisa Rosander, rektor på Kävesta folkhögskola och Jörgen Danielsson, studieombudsman på ABF i Örebro län, sett många exempel på.
Lisa Rosander tycker att hennes sin vän Gösta Vestlund, som under hela sitt liv engagerad i olika bildnings- och omvärldsfrågor uttryckte det

Läs mer...

Pandemins effekter på folkbildningen våren 2020

EN RAPPORT FRÅN ÖREBRO LÄNS BILDNINGSFÖRBUND CECILIA LÖNN ELGSTRAND LÄNSBILDNINGSKONSULENT Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer...

Vad är folkbildning?

Det här året har Örebro läns bildningsförbund firat 100 år. Men firandet blev inte som någon hade tänkt sig.

Något vi alla nog insett under de här månaderna av isolering är hur viktigt det fysiska mötet är för människor. Pandemin har visat just hur viktig folkbildningen är för vårt samhälle. Vi kommer framöver att publicera ett antal filmer

Läs mer...

Too many filters are selected

--Detta är en insändare publicerad bland annat i Länsposten augusti 2020 från folkbildningens hållbarhetsnätverk i Örebro län--

Vill du vara med och fortsätta ställa om samhället?

I krisens spår ställdes mycket om på bara ett par dagar, mycket snabbare än någon hade kunnat tro att vi kunde.

Omtanken om varandra har ökat och nya krafter ställer upp som volontärer på olika sätt i samhället. Frågor som krisberedskap och vikten av livsmedelsförsörjning har fått ökat fokus. Intresset för lokalt producerade varor ökar och många vill stötta det lokala eller småskaliga. När vi inte kan resa långt vistas fler i naturen och börjar bry sig om hur växter, djur och om hur vårt ekosystem mår.

 

För många har livet och vardagen förändrats också genom att många saker ställs in och det plötsligt finns tid för nya intressen eller att fundera kring vad man själv tycker är viktigt i livet.

Vi vill vara en del av en omställning till ett mer hållbart samhälle med ökad folkhälsa, gemenskap och ekologisk hållbarhet. Det kan du också vara.   

Inom folkbildningen, det vill säga folkhögskolor och studieförbund och i de föreningar eller samfund och rörelser som har kopplingar till oss har vi sedan tidigare jobbat mycket med ovanstående frågor runt om i Örebro län. Folkhälsa, kultur och social gemenskap är liksom det demokratiska uppdraget centralt i våra verksamheter. Omställnings- och klimatarbete finns det också mycket kunskap om inom våra organisationer.

Vi vill att fler människor kan hitta till oss redan nu även om många av våra aktiviteter sker utomhus eller digitalt. Det handlar om hur vi ska få samhället hållbart i längden. Hos oss kan du exempelvis: 

  • Gå en folkhögskolekurs och utvecklas som människa. Kanske hitta en utbildning som kan leda till ett nytt yrke.
  • Lära dig mer om odling, självhushållning och beredskapsfrågor.
  • Lära dig något nytt tillsammans med andra i en studiecirkel. Skaffa ett nytt socialt sammanhang när du lär dig spela ett instrument, tala ett nytt språk eller laga mat av rester.
  • Lära dig vad och hur du kan odla mat i din egen trädgård eller på balkong.
  • Gå på ett lagningskafé eller lära dig att själv laga dina kläder eller prylar.
  • Hitta ett sätt att ställa upp som volontär för någon annan människa eller ideell verksamhet.

Bor du i Örebro län och är nyfiken på något av det vi nämner så skriv och berätta till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så tar vi kontakt och hjälper dig att hitta rätt kurs, cirkel eller sammanhang.

Folkbildningens hållbarhetsnätverk i Örebro län:

Liv Nordberg, Sensus

Susanne Eriksson, Studiefrämjandet

Emelie Bergermark, ABF

Erika Wallberg, Medborgarskolan

Annika Ivehult, Folkuniversitetet

Cecilia Lönn Elgstrand, Örebro läns bildningsförbund

mfl