Filter :

Regnbågsteatern - Teater stärker människors självförtroende


Förra veckan hade Regnbågsteatern i Nora premiär för sin föreställning ”Allsång på gränsen – Till vadå? Galenskap!”.

Teatergruppen bildades 2016 och har spelat många föreställningar ihop sedan dess. Deltagare inom Daglig verksamhet från kommunerna Hällefors, Ljusnarsberg och Lindesberg besökte föreställningen. Marika Niklasson som är

Läs mer...

Aktivitetsdagar för seniorer - Klubb Silver

I veckan arrangerades aktivitetsdagar för seniorer. Studieförbundet NBV anordnade evenemanget ”Klubb Silver” där besökarna fick snickra, sjunga allsång, prova på capoeira, silversmide, att måla väggakvarell och att dansa linedance och tango.

Läs mer...

Demokrati och val

Folkhögskolor och studieförbund är viktiga aktörer för att stärka och utveckla den svenska demokratin. Folkbildningen stärker inte bara föreningslivet och ger förutsättningar för föreningar att utvecklas som demokratiska organisationer utan också viktiga bildnings- och utbildningsarenor för de politiska partierna. Folkbildningens aktiva roll

Läs mer...

Vinterspår 2022Under Vinterspår bjöd musikkåren på konsert i Frövifors pappersbruksmuseum och i Lindesbergs stadsbibliotek höll studiecirkeln Onsdagsgruppen i en

Läs mer...

Folkbildningen rustar för att möta flyktingar från Ukraina

PRESSMEDDELANDE

Folkbildningen rustar för att möta flyktingar från Ukraina

-Nu rustar länets studieförbund och folkhögskolor för att kunna bidra i flyktingmottagandet. Folkbildningen kan se till att de som flytt från Ukraina både får något annat att tänka på för en stund men också mer kunskap om Sverige och det svenska språket. Även

Läs mer...

Tiden på folkhögskolan är en personlig resa

Läs om Loden Tuckerhill, Hampus Wiksten och flera andra nuvarande och före detta studerande på Örebros sex folkhögskolor i denna annonstext hos Nerikes Allehanda. 

Personlig resa på folkhögskola i Örebro

 

 

Läs mer...

Mer språk med studieförbunden

Genom att samverka ska SFI-eleverna få större möjlighet att lära sig svenska. SFI-kör, medspråk och vardagssvenska är några sätt att erbjuda en utökad SFI.

Studieförbundens samarbete med Lindesbergs kommun skapar nya möjligheter att lära sig språket. Det är fyra olika studieförbund, Bilda, ABF, Medborgarskolan och Studieförbundet

Läs mer...

Stöd i föräldraroll i nya landet

Att komma till ett främmande land och anpassa sin barnuppfostran till det nya landets lagar och dess oskrivna regler är en stor utmaning för många av de föräldrar som kommer till Sverige.
Och okunskap leder till otrygghet så det är viktigt att samhället erbjuder stöd till föräldrar.
Det har inte funnits något särskilt stöd till

Läs mer...

Too many filters are selected

--Detta är en insändare publicerad bland annat i Länsposten augusti 2020 från folkbildningens hållbarhetsnätverk i Örebro län--

Vill du vara med och fortsätta ställa om samhället?

I krisens spår ställdes mycket om på bara ett par dagar, mycket snabbare än någon hade kunnat tro att vi kunde.

Omtanken om varandra har ökat och nya krafter ställer upp som volontärer på olika sätt i samhället. Frågor som krisberedskap och vikten av livsmedelsförsörjning har fått ökat fokus. Intresset för lokalt producerade varor ökar och många vill stötta det lokala eller småskaliga. När vi inte kan resa långt vistas fler i naturen och börjar bry sig om hur växter, djur och om hur vårt ekosystem mår.

 

För många har livet och vardagen förändrats också genom att många saker ställs in och det plötsligt finns tid för nya intressen eller att fundera kring vad man själv tycker är viktigt i livet.

Vi vill vara en del av en omställning till ett mer hållbart samhälle med ökad folkhälsa, gemenskap och ekologisk hållbarhet. Det kan du också vara.   

Inom folkbildningen, det vill säga folkhögskolor och studieförbund och i de föreningar eller samfund och rörelser som har kopplingar till oss har vi sedan tidigare jobbat mycket med ovanstående frågor runt om i Örebro län. Folkhälsa, kultur och social gemenskap är liksom det demokratiska uppdraget centralt i våra verksamheter. Omställnings- och klimatarbete finns det också mycket kunskap om inom våra organisationer.

Vi vill att fler människor kan hitta till oss redan nu även om många av våra aktiviteter sker utomhus eller digitalt. Det handlar om hur vi ska få samhället hållbart i längden. Hos oss kan du exempelvis: 

  • Gå en folkhögskolekurs och utvecklas som människa. Kanske hitta en utbildning som kan leda till ett nytt yrke.
  • Lära dig mer om odling, självhushållning och beredskapsfrågor.
  • Lära dig något nytt tillsammans med andra i en studiecirkel. Skaffa ett nytt socialt sammanhang när du lär dig spela ett instrument, tala ett nytt språk eller laga mat av rester.
  • Lära dig vad och hur du kan odla mat i din egen trädgård eller på balkong.
  • Gå på ett lagningskafé eller lära dig att själv laga dina kläder eller prylar.
  • Hitta ett sätt att ställa upp som volontär för någon annan människa eller ideell verksamhet.

Bor du i Örebro län och är nyfiken på något av det vi nämner så skriv och berätta till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så tar vi kontakt och hjälper dig att hitta rätt kurs, cirkel eller sammanhang.

Folkbildningens hållbarhetsnätverk i Örebro län:

Liv Nordberg, Sensus

Susanne Eriksson, Studiefrämjandet

Emelie Bergermark, ABF

Erika Wallberg, Medborgarskolan

Annika Ivehult, Folkuniversitetet

Cecilia Lönn Elgstrand, Örebro läns bildningsförbund

mfl