- Vår mentala målbild är: Ingen Alzheimer, säger Ingegerd Alriksson.

- Och skulle någon få det så tar vi med den ändå, säger Lotta Lang.

De är två av deltagarna i Studiefrämjandets dansgrupp, som idag lär sig en koreografi till låten ”sexbomb” som ekar i danslokalen.

Många studieförbund erbjuder kulturarrangemang för äldre på boenden runt om i länet. Länsbildningsförbundet kommer att uppmärksamma några arrangemang och först ut är Isa Keloev som spelar gammal svensk musik och sjunger sånger på ryska.

Stroke är den vanligaste orsaken till funktionsnedsättningar hos vuxna. I Sverige lever omkring 100 000 människor med följderna av en stroke. Varje år drabbas cirka 12 000 personer av afasi som innebär att man kan ha svårt att till exempel tala.

Vid Järntorget i Örebro ligger Afasihuset där många med afasi träffas i veckorna. En gång i veckan kommer Birgitta Wallbom från Studieförbundet Vuxenskolan dit. Hon leder studiecirkeln ”Rör dig rätt” som hon har hållit i sedan 2013. Hon liksom virvlar in, full av energi, drar igång musiken och kör ett gympapass så att svetten droppar.

Att skratta tillsammans, dela med sig av roliga historier från sjukvården förr och mötas över en kopp kaffe under fikapausen.

Det är vad ett gäng pensionerade sjuksköterskor gör när de träffas i en studiecirkel om humor hos Folkuniversitetet. Deltagarna kommer från Gula korsets kamratförening, som är en förening för pensionerade sjuksköterskor. Cirkeln leds av Henny Olsson som forskat i ämnet humor. Deltagarnas mål med studiecirkeln är att skriva en bok som ska heta ”Sjukt skoj”. Boken är tänkt att bli lärobok för personal på äldreboenden.

1964, när Peter Andersson föddes, avråddes föräldrar och syskon från att lära sig teckenspråk trots att han är döv. Men hans mamma kunde ändå kommunicera med Peter. Det var henne den övriga familjen vände sig till för att förstå honom. När hon dog stod de alla där mitt i sorgen utan att kunna kommunicera ordentligt. - Vi insåg att nu måste vi lära oss, säger Camilla Forsgren Korsgård. Hon ringde ABF och nu går nästan hela familjen, barn och vuxna och lär sig teckenspråk.